Med dagens stora utbud av utbildningar är det svårt att ha koll på alla möjligheter. Kanske finns det yrken du inte ens tänkt på men som skulle passa perfekt. Och vill du särskilt satsa på en utbildning där du kommer att ha stora chanser att få jobb i norra Sverige? Då har vi listan för dig.
Här är 5 utbildningar i norra Sverige du kanske inte visste att du ville gå.
1. Internationell svetsspecialist
Yrkeshögskoleutbildning
Har du arbetat som svetsare några år och vill fördjupa dina kunskaper inom svetsteknologi? Många företag inom tillverkningsindustrin har behov av internationella svetsspecialister.
På Lernia kan du på ett år läsa YH-utbildningen till internationell svetsspecialist.
När du är klar kan du arbeta exempelvis som arbetsledare svets, svetsansvarig inom tillverkning och konstruktion eller lärare inom godkänd IW-utbildning.
Svetsare listas som ett yrke där konkurrensen är fortsatt mycket liten. Tillverkningsindustrin beräknas ha en fortsatt stor brist på arbetskraft även på längre sikt. Genom möjlig fortbildning öppnas fler karriärvägar inom yrket och så även intresset.
Utbildningslängd: 1 år
Utbildningsform: Distans med 10 fysiska platsträffar i Skellefteå
2. Byggproduktionsledare ROT
Yrkeshögskoleutbildning
Byggbranschen i norra Sverige har stora behov av kompetent personal. Om du är intresserad av ett välbetalt jobb inom byggindustrin kan du med en yrkeshögskoleutbildning snabbt få ett nytt arbete och göra karriär.
I höst startar KYH yrkeshögskola den tvååriga
utbildningen till byggproduktionsledare inom renovering, ombyggnad och tillbyggnad (ROT).
Byggproduktionsledare - och byggnadsingenjör, arbetsledare eller projektledare. Det är exempel på vad du kan jobba som efter utbildningen.
Under utbildningen lär du dig specifika kunskaper inom ROT såsom byggnadstekniska lösningar från olika tidsperioder, stambyten, om kulturmiljölagen, energieffektivisering av äldre byggnader och olika renoveringstekniker. Utbildningen och yrket passar dig som drömmer om en ledande roll inom samhällsbyggnad.
Utbildningslängd: 2 år
Utbildningsform: Platsförlagd till orterna Gällivare, Piteå och Skellefteå - du väljer vilken du vill ha som studieort.
4. Energiingenjör
Yrkeshögskoleutbildning
Behovet av energiingenjörer är stort i hela Sverige, och som allra störst i norra delen av landet. Och har du kunskaper om delar av innehållet i YH-utbildningen, genom tidigare studier eller relevant arbetserfarenhet? Då kan du tillgodoräkna kunskaperna och läsa enstaka kurser – för att få en YH-examen betydligt snabbare.
Som energiingenjör arbetar du med att hitta nya, och utveckla befintliga, energieffektiva lösningar för ett hållbart samhälle. Ditt dagliga arbete kan exempelvis handla om att följa upp energiförbrukningen i fastigheter, utforma energistrategier inom ett företag, eller skapa ett gott inomhusklimat i alltifrån kontor till bostäder. Du kan även delta i byggprojekt för att se till att energikraven uppfylls i nya byggnader, eller ge stöd i energifrågor vid ombyggnation av fastigheter. Arbetsuppgifterna är många och det är en expansiv bransch – som ger dig chansen att forma ditt framtida arbete.
Yrket ger dig möjlighet till flexibilitet och variation, där du kan välja bland olika roller inom flera branscher. Du kommer också ha många kontaktytor och ett gott samarbete med såväl arbetskollegor som entreprenörer.
Exempel på yrkesroller är energiingenjör, energirådgivare, energispecialist, energistrateg eller projektledare inom hållbara system.
Utbildningslängd: 2 år (eller betydligt kortare med YH-flex om du har relevant arbetslivserfarenhet)
Utbildningsform: Distans med platsbunden LIA (Lärande i arbetet) till orterna Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele och Vilhelmina
5. Elkonstruktör
Yrkeshögskoleutbildning
Här är yrket för dig som vill arbeta med CAD och 3D-modellering. Som utbildad elkonstruktör kan du få ett varierat yrkesliv med stora karriärmöjligheter.
Som elkonstruktör är du en nyckelperson i processen, från specifikation till ritning och färdig produkt och du skapar ritningar för den el som finns i alla typer av maskiner, byggnader och miljöer.
Du arbetar med utredningar, utveckling, framtagning och underhåll av produkter där design, installation och verifiering ingår. Arbetslivet har varit med och tagit fram programmet vilket gör att du får rätt kompetens, både teoretiskt och praktiskt.
Under flera år har efterfrågan varit större än tillgången och det är svårt för företagen att hitta personal med kompetens inom elkonstruktion. Efter examen är du som elkonstruktör, elprojektör eller eldesigner mycket efterfrågad. Din arbetsplats kan vara allt från fastighets- och byggbranschen till industrin.
Utbildningslängd: ca 2 år
Utbildningsform: Distans med platsträffar i Skellefteå
6. Redovisningskonsult
Yrkeshögskoleutbildning
På arbetsmarknaden finns det ett kontinuerligt växande behov av personer med kompetens inom redovisning, och inom yrkesområdet finns det två huvudsakliga spår. Du kan arbeta som redovisningskonsult med uppdrag hos kundföretag, eller att vara anställd redovisningsekonom på ett enskilt företag. Exempel på yrkesroller är redovisningsansvarig, redovisningsassistent, ekonomichef och controller.
Utbildningslängd: 2 år (eller betydligt kortare med YH-flex om du har relevant arbetslivserfarenhet)
Startdatum: 21 augusti 2023
Sista ansökningsdag: 3 maj (19 april för YH-flex)
Utbildningsform: Distans med platsbunden LIA (Lärande i arbetet) till orterna Arvidsjaur, Gällivare, Kiruna, Kramfors, Lycksele, Varberg och Vilhelmina.