top of page

Så jobbar en kiropraktor – 4 vanliga missförstånd

kiropraktorstudenter behandlar

Att ”knäcka” lite på nacken och vips är problemet borta? En kiropraktor gör så mycket mer än att bara justera leder. Ändå finns många missuppfattningar om yrket. Här reder vi ut de vanligaste missförstånden kring hur en kiropraktor faktiskt jobbar – och varför du kanske borde överväga en karriär inom kiropraktik.


”Kiropraktik handlar bara om att knäcka ryggen.”

Visst hörs ofta ett knakande ljud vid behandling, men det är långt ifrån allt kiropraktorn gör. På Kiropraktorhögskolan lär du dig att arbeta ur ett helhetsperspektiv, där både kroppens muskler, leder och nervsystem tas i beaktande. Smärta i ryggen kan exempelvis påverka både axlar, nacke och hållning. Kiropraktorn använder en rad olika behandlingsmetoder – från HVLA-manipulation (den ”klassiska” ledjusteringen) till mjukdelsbehandling, övningar och rådgivning.


”Allt sker på känsla, kiropraktik är inte vetenskapligt.”

Det här är nog en av de segaste myterna. Kiropraktik är väl förankrat i medicinsk vetenskap, och utbildningen vid Skandinaviska Kiropraktorhögskolan är både lång och ställer höga krav. Efter fem års studier och praktik får du legitimation av Socialstyrelsen. Du får fördjupad kunskap i bland annat anatomi, fysiologi och neurologi – och lär dig behandla kroppen med evidensbaserade metoder. Så nej, kiropraktik är inte ”magiskt tänkande” eller enbart handpåläggning.


”Det är farligt när det knakar, kotorna hoppar ur led.”

Ett annat missförstånd är att knaket skulle innebära att något går sönder eller flyttar sig i kroppen. I verkligheten är det här ljudet ett resultat av kavitation, alltså en hastig tryckförändring i ledvätskan. Det kan kännas lite ovant, men är som regel helt ofarligt och många upplever direkt en lättnad när spänningar i muskler och leder släpper.


”Man gör en snabb behandling och sen är allt klart.”

För vissa räcker det med några få behandlingar, men ofta behövs en kombination av justering, rehabilitering och förebyggande vård. En kiropraktor ger dig personligt anpassade övningar för träning och tips på hur du själv kan förebygga nya besvär. Det handlar alltså inte bara om en ”quick fix” – tvärtom ingår ofta uppföljning och långsiktig coaching om exempelvis hållning, ergonomi och motion.


Så går utbildningen till

Om du är sugen på att ta steget mot kiropraktoryrket kan du läsa mer om hur utbildningen är upplagd på Kiropraktorhögskolan.se. Här erbjuds en femårig heltidsutbildning, fullspäckad med både teoretisk fördjupning och praktisk träning, vilket leder till att du kan ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Skandinaviska Kiropraktorhögskolan är dessutom erkänd av en rad internationella organisationer, vilket ger dig en kvalitetssäkrad utbildning med gott rykte i branschen. Nu finns också utbildningen i Norrland, där du kan plugga via Campus Skellefteå.


Varför satsa på kiropraktik?

Helhetstänk Du lär dig se människan som en enhet av kropp, sinnestillstånd och vardagsvanor.


Bredd och variation Kiropraktorer är mycket efterfrågade i både privat och offentlig sektor – från egen klinik till samarbeten med idrottsföreningar.


Personlig utveckling Du får dagligen möta nya patienter och utmaningar, och ser resultat av din behandling direkt.


Kiropraktorer jobbar alltså inte bara med ”knäckande” – det är en gedigen, legitimerad yrkesroll där du kombinerar manuell behandling med djup medicinsk kunskap. Om du är nyfiken på mer, läs mer om Kiropraktorhögskolan och upptäck möjligheterna att själv bli en del av framtidens kiropraktik.

bottom of page