FINNES: en tvåårig yrkesutbildning inom en bransch med stort behov av utbildad personal vilket gör att företagen konkurrerar om arbetskraften. SÖKES: drivna människor sugna på en ny karriär i en framtidsbransch. Goda framtidsutsikter? Ja, bergsäkert!
Går du i tankarna på att byta bana och vill ha goda möjligheter att snabbt få jobb efter studietiden? Vill du jobba med något där du har stora möjligheter att rikta ditt teknikintresse åt det håll som bäst passar dig – som övervakning av processer, hållbarhet eller konsultverksamhet? Då ska du titta närmare på att bli bergmaterialingenjör. På bara två år kan du ha en ny karriär i en framtidsbransch.
Branschkontakter under studietiden ger brett kontaktnät
Sveriges enda utbildning till bergmaterialingenjör finns vid Lapplands Lärcentra, och den är helt på distans förutom några få fysiska träffar. Undervisningen kompletteras med exempelvis studiebesök i olika verksamheter, laborationer och träffar med företag, vilket ger dig möjlighet att skaffa ett kontaktnät redan innan du blir klar. Två så kallade LIA-perioder (lärande i arbete) ger konkreta erfarenheter av hur yrkeslivet kan se ut.
– Med den här utbildningen blir du generalist, du får inblick i många olika delar av branschen. Samtidigt finns
alla möjligheter att specialisera sig. Det säger Hanna Dahlgren, arbetschef på Swerock, som själv gick utbildningen för några år sedan.
– Det är jättesvårt att rekrytera folk som har en bred grundkompetens på det här området, fortsätter Hanna.
Bolagen rycker folk mellan varandra, ett tecken på att det finns för lite folk med utbildning.
Driv, engagemang och vilja viktigaste egenskaperna
Betyder det att man måste ha tidigare branschvana för att få jobb? Nej, säger Hanna – om man är driven och aktiv, engagerar sig på sin praktikplats och kanske söker sommarjobb finns alla möjligheter för den som helt byter riktning.
– En studiekamrat till mig hade ingen branschvana, men fick anställning efter ett sommarjobb och är idag
laboratoriechef. Det viktigaste är de personliga egenskaperna, att man har viljan och drivet att hitta hållbara lösningar och delta i den hållbara samhällsomställningen i norr.
En som däremot har branschvana är Eva Hedman, som nu går utbildningens sista termin. Eva jobbade som maskinist i gruva, men ville lära sig mer om processens olika delar.
– Jag var nyfiken på allt runtomkring och ville ha ett helhetsgrepp om vad vi höll på med, berättar Eva. ”Vad är syftet med att jag har den här malmen på flaket, varför kör jag den just dit, hur ser helheten ut?” Jag hade en kompis som läste utbildningen, så jag hörde med henne. Hon sa: ”Sök! Du kommer att få koll på hela processen”, säger Eva.
Och just koll på helheten har Eva verkligen fått.
– Jag rekommenderar YH för att utbildningen blandar teori med praktik. Just bergmaterialutbildningen går dessutom bra att anpassa utifrån livssituation och intresse. Man får en bred bas men kan också nörda ned sig i det man tycker är intressant.
Bred utbildning -
anpassad till din livssituation
Evas eget intresse är gruvplanering, och drömmen är att få vara med från början i ett större infrastrukturprojekt.
– I den typen av projekt kan man verkligen få ta ett helhetsgrepp. Ena dagen sitter man kanske på kontoret och projekterar, och nästa dag är man ute i fält med spaden i handen. Utbildningen har förberett oss för så mycket mer än jag trodde från början – vissa moment visste jag inte ens att de existerade.
"Det finns ett stort intresse från näringsliv och kommuner, och de flesta av oss har redan fått jobberbjudanden."
Vad är Evas tips till den som funderar på utbildningen till bergmaterialingenjör?
– Sök! Det här är bland det bästa jag har gjort. Utbildningen är enkel att anpassa till livet i övrigt, eftersom den till stora delar är på distans. Ändå har vi kursare fått en bra gemenskap på Teams, och när vi hade första fysiska träffen kändes det redan som om vi kände varandra. De som går utbildningen har olika bakgrund, det är också en styrka eftersom vi kan hjälpas åt med olika moment. Vissa hade aldrig sett en gruva, men nu har de koll och dessutom kontakter. Det finns ett stort intresse från näringsliv och kommuner, och de flesta av oss har redan fått jobberbjudanden. Det här känns som en bra väg framåt i branschen.
Vanliga frågor om utbildningen Bergmaterialingenjör
Hur länge studerar jag?
Utbildningen är på 83 veckor, dvs nästan 2 år och består av två perioder. Du tar din examen våren 2027.
Kan jag läsa utbildningen på distans?
Ja, nästan helt. Utbildningen är på distans med några få (ca 4) obligatoriska fysiska träffar som sker på olika platser varav en träff är när utbildningen startar i augusti 2025.
Behöver jag några särskilda förkunskaper?
Du behöver grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt godkänt betyg i följande kurser:
Nk 1a1 eller Kemi 1 och Fysik 1 eller motsvarande
Matematik 2, 100 p
Med grundläggande behörighet menas gymnasieexamen eller motsvarande.