Vill du arbeta i en banbrytande bransch, bidra till en hållbar framtid och verka i Skellefteå? Campus Skellefteå erbjuder sju utbildningar inom det kraftigt växande området energi och cleantech. – Det var lätt att få jobb efter utbildningen, säger Anna-Maria Stridsman, driftingenjör på Skellefteå Kraft.
Just nu riktas världens blickar mot Skellefteå när det kommer till tillväxt och utveckling inom förnybar energi. Anledningen är att det i Skellefteåregionen investeras tiotals miljarder kronor inom området och att flera stora aktörer med världsledande teknik är verksamma här.
För att möta branschens växande kompetensbehov erbjuder Campus Skellefteå flera spännande yrkes- och universitetsutbildningar. Här kan du studera till bland annat vätgasingenjör, energiingenjör, läsa ett masterprogram i elektrifiering eller göra som Anna-Maria Stridsman och utbilda dig till elkraftsingenjör mot Luleå tekniska universitet.
– Det är ett roligt och spännande yrke där det finns stora möjligheterna att hitta sin plats och arbeta med det man vill. Jag har flera kollegor som gått samma utbildning och vi har alla lite olika jobb i dag. Vissa arbetar som projektledare och andra som driftingenjör och konstruktörer inom elkraft, säger hon.
"Jag tycker att utbildningen till elkraftsingenjör är superbra och jag hoppas att fler vågar ta steget och testa någonting nytt mitt i livet."
För den som vill utbilda sig till elkraftsingenjör är arbetsutsikterna goda. Det är ett framtidsyrke där satsningar på energikällor som solenergi och vindkraft öppnar upp nya karriärvägar.
– Man kommer ut till en bransch där mycket spännande och nytt händer. Allt från elbilsutvecklingen till lösningar för förnybara energikällor. Det är ett yrke där du kommer att vara efterfrågad på arbetsmarknaden.
Anna-Maria Stridsman var 39 år när hon valde att lämna läraryrket bakom sig för att börja studera. I dag arbetar hon som driftingenjör på det kommunala bolaget Skellefteå Kraft.
– Jag tycker att utbildningen till elkraftsingenjör är superbra och jag hoppas att fler vågar ta steget och testa någonting nytt mitt i livet. Det är verkligen en fantastisk möjlighet, säger hon. För den som är intresserad av framtidens teknik och vill vara med och bidra till den gröna omställningen erbjuder Iris Yrkeshögskola en ny utbildning till Vätgasingenjör. Behovet av utbildade ingenjörer som kan arbeta med vätgas är stor och utbildningen är efterfrågad av branschen.
– Vi behöver mer kompetens. Bara i norra Sverige kommer vi att behöva jättemycket folk, säger Pedro Raposo, Director Power-to-X hos det internationella företaget AFRY och fortsätter:
– Det här är ett jättespännande yrke där man får möjlighet att arbeta med banbrytande teknik som ingen annan i världen gör. Det är en unik bransch med en enorm potential.
Här är sju spännande utbildningar inom Energi och Cleantech:
Vätgasingenjör Yrkeshögskoleutbildning Nu har du möjlighet att studera vätgasdistribution, vätgaslagring, vätgasproduktion och vätgasanvändning på Iris Yrkeshögskola.
Utbildningens längd: 2 år Studietakt: 100% Startdatum: Hösten 2023
Elektrifiering, master Universitetsutbildning Bli delaktig och bidra till den nya vågen av elektrifiering, driven av behovet av en effektiv omställning till ett hållbart energisystem och samhälle. Mastersprogrammet ger en helhetssyn på elkrafttekniska aspekter av samhällets energiomställning, förnybar elproduktion och hållbar industrialisering.
Utbildningens längd: 120 hp Studietakt: 100% Startdatum: 28 augusti 2023
Elkraftsingenjör Yrkeshögskoleutbildning Har du funderat på hur lång tid vårt samhälle klarar sig utan el? Inte särskilt länge. Här är utbildningen för dig som vill bidra till Sveriges utveckling av energiförsörjning.
Utbildningens längd: 2 år. Studietakt: 100% Startdatum: December 2023 - Ansökan öppnar under sommaren
Elkraftteknik, högskoleingenjör Universitetsutbildning Som elkraftingenjör kan du projektera och leda både små och stora projekt inom olika delar av industrin och samhället. Du kommer bland annat att jobba med att effektivisera elkraftanläggningar och utforma elkraft för nya bostadsområden.
Utbildningens längd: 180 hp Studietakt: 100% Startdatum: 28 augusti 2023
Energiteknik, högskoleingenjör Universitetsutbildning En fortsatt utveckling av industri och samhälle kräver ett hållbart utnyttjande av energiresurser. Som energiingenjör är din kunskap om hållbar omvandling och överföring av energi värdefull och innebär samarbete med andra aktörer som exempelvis elkraftingenjörer.
Utbildningens längd: 180 hp Studietakt: 100% Startdatum: Hösten 2023
Sustainable Flight Academy ATPL programme
This 20-months non-stop training programme trains the pilot to the level of proficiency required to operate as a first officer on multi-pilot aeroplanes in commercial air transport and to obtain an EASA CPL/ME/IR license with ATPL theory and MCC.
Utbildningens längd: 20 månader Utbildningstyp: Certifiering
Augmented reality Integration in Industry 4.0 Universitetskurs Vill du förstå hur du integrerar Augmented Reality (AR) i din produktionsprocess? Då är den här kursen för dig. Syftet med kursen är att ge en fördjupad introduktion om de ekosystem som behövs för utbyggnad av industriella AR-applikationer, samt ett tillvägagångssätt för att utvärdera deras potentiella värde.
Läs mer här: https://www.mdu.se/utbildning/mooc/augmented-reality-och-cybersakerhet/augmented-reality-integration-in-industry-4.0