top of page

Erfarenheter från förändringsledning: En Intervju med Kristina Tufberg



I dagens snabbt föränderliga vårdlandskap spelar förändringsledning och digitalisering en avgörande roll för att möta de ökande kraven och utmaningarna. Kristina Tufberg, en erfaren professionell inom Stab Teknik på Karolinska Universitetssjukhuset, har tagit steget från spelbranschen till vården och befinner sig mitt i denna dynamiska utveckling. Med nästan ett decennium av erfarenhet på Karolinska Universitetssjukhuset delar Kristina sina insikter om förändringsledning och digitalisering inom vården.


I denna intervju belyser Kristina inte bara sina egna erfarenheter och utmaningar utan ger också en djupgående inblick i hennes resa genom Yrkeshögskoleutbildningen inom Förändringsledning. Från hennes arbete med digital patientmedverkan till införande av nya teknologier, aspekterna av hennes yrkesliv och hur kursen har berikat hennes kompetens.


Följ med oss när Kristina delar med sig av sina tankar om kursens relevans, den pedagogiska approachen hos utbildaren Camilla, och hur hennes nyvunna kunskaper kommer att forma framtiden för förändringsledning inom vård och omsorg.


Hej Kristina! Berätta lite om dig själv. Vem är du och vilken bakgrund har du?


Kristina Tufberg heter jag och arbetar inom Stab Teknik på Karolinska Universitetssjukhuset och det har jag gjort i snart 10 år. Innan jag sökte mig till Region Stockholm arbetade jag inom spelbranschen – som faktiskt inte är så olik vården som man kan tro – det är många transaktioner och det får inte bli fel!


Kan du beskriva ditt arbetsområde och hur det relaterar till förändringsledning inom vården?


Jag arbetar främst med uppdrag inom digital patientmedverkan, digitala plattformar och digitalisering av olika processer inom vården. Andra uppdrag handlar om införande av nya funktioner eller applikationer, nu senast programvara för Taligenkänning.


Vad motiverade dig att söka dig till kursen inom förändringsledning och digitalisering inom vård och omsorg?


Främst för att innehållet i kursen kändes ”mitt-i-prick” för mig, väldigt nära de problem och utmaningar jag möter i mitt arbete. Väldigt glad för en kurs som riktar sig just mot oss som arbetar inom vård- och omsorg – det betyder mycket att innehållet relaterar till det man arbetar med, det gör det lättare att ta till sig tycker jag samt att känna igen sig.


Hur har kursens struktur och upplägg fungerat för dig?


Jag personligen önskar att jag hade avsatt mer tid för att förkovra mig, det är en del att läsa och för att få riktigt utväxling av kursen så se till att man har tid – det är en halvfarts kurs. För övrigt gillade jag mycket upplägget med föreläsning blandat med gruppdiskussioner – det är mycket givande att prata med andra som arbetar med liknande saker.


Vad har varit de mest positiva aspekterna med kursen enligt dig?


Utbildaren! De andra deltagarna och deras input när vi haft gruppdiskussioner. Utöver det så har innehållet och kurslitteraturen varit jättebra – aktuellt och intressant!


Hur upplevde du utbildaren, Camilla?


Camilla höll mycket hög nivå, otroligt kompetent och kunnig, superpedagogisk och lyhörd – ett riktigt proffs.


Vad har varit det roligaste med kursen för dig?


Att lära känna de andra deltagarna, fått många nya kontakter i mitt nätverk som man kan kontakta för att bolla frågor – kul! Att få bekräftelse i vissa delar av arbetet är utmanande och fått verktyg att hantera dessa. Att gå kursen – att avsätta tid för att förkovra sig i sin yrkesroll har varit jättekul.


Har du kunnat tillämpa det du lärt dig i din yrkesroll?


Jag kommer att använda mig mer av några av de verktyg som vi lärt oss under utbildningen. Jag kommer även att känna mig mer säker i vissa situationer på hur jag ska ta mig vidare, vilka förutsättningar som krävs för att ta sig i mål med ett bra resultat.


Vilka grupper av yrkespersoner skulle du rekommendera denna kurs till?


Personer som arbetar med införanden, deltar i upphandlingar och kravställan i vården – men även personer som arbetar med system- och verksamhetsutveckling.


Vill du studera Förändringsledning och digitalisering inom vård och omsorg samt hälso- och sjukvård?
bottom of page