top of page

De valde ett yrke med stor variation

Helena Andersson och Rebecca Skog var säkra på vilket yrke de ville utbilda sig till och har nu upptäckt att jobba som mätningstekniker erbjuder större variation än vad de hade trott från början.



Helena och Rebecca går andra terminen på YH-utbildningen Mätningstekniker. Båda kommer från helt andra branscher men hade god vetskap om yrket. ”Min kusin har arbetat som mätningstekniker i flera år och jag tyckte att det lät spännande” berättar Helena som tidigare har erfarenhet av egenföretagande inom restaurang- och servicebranschen. Rebecca arbetar som lastbilschaufför men ville se över alternativen då transportbranschen kan stå inför en stor omläggning. ”Jag har i mitt nuvarande jobb levererat husgrunder och har även hjälpt min sambo, som är grävmaskinist, med att mäta för husgrunder” berättar hon.


De två blivande mätningsteknikerna är båda aktiva personer som gillar att yrket erbjuder möjlighet att jobba både ute i fält och på kontor med mer analytiska uppgifter. ”Jag gillar att vara ute och för mig är det viktigt att kunna styra själv. Här får jag frihet under ansvar” berättar Rebecca. Hon känner sig hemma i entreprenadbranschen och framför allt att veta att om hon presterar bra så kommer slutprodukten bli bra. Även Helena ser fördelarna med yrkets bredd och variation. ”I tidigare jobb har jag suttit på kontor med administrativa uppgifter och det vill jag inte igen. Jag tycker om att få komma ut” säger Helena.


Att valet av utbildningsform blev distans var ingen slump. Utbildningen Mätningstekniker är på distans och Helena och Rebecca åker till Jönköping när det är dags för de så kallade närträffarna där de studerande kommer till studieorten för att genomföra praktiska moment. Helena som bor i Falkenberg hade ögonen på en liknande utbildning i Malmö, men kom fram till att det inte hade fungerat då den var platsbunden. För Rebecca som bor i Blekinge gav distansstudierna henne möjlighet att jobba vid sidan av studierna då hon inte behöver pendla till studieorten. Under vintersäsongen har hon kört plog- och saltbil nattetid. ”Då kan det vara skönt att kunna se lektionen senare. Oftast så är det någon annan som ställer frågorna som du själv har” förklarar Rebecca.


Även om Helena och Rebecca kände till yrket så blev utbildningen en ögonöppnare till när det kommer till variationen i vad en mätningstekniker kan arbeta med. ”Det finns så många möjligheter” säger Helena. Här ser hon att LIA-perioderna blir viktiga och hon hoppas på att kunna praktisera på olika arbetsplatser eftersom det är så stor bredd i yrket. Första LIA-perioden blir förhoppningsvis på Teodoliten. Det är ett företag som arbetar med järnvägar och är mitt uppe i ett tunnelbygge. Efter det vill Helena testa på något helt annat. ”Det skulle vara spännande att prova att arbeta med drönare” säger hon. Rebecca ser också fördelarna med att söka olika LIA-platser. ”Det är tur att det är tre LIA-perioder. Jag skulle vilja testa på Lantmäteriet, ett större byggföretag men även ett mindre företag” berättar Rebecca Skog.


För Helena blir utbildningen ett sätt att satsa på ett långsiktigt yrkesval. ”Jag kommer kanske inte kunna arbeta ute i fält hur många år som helst och då finns det andra arbetsuppgifter som man kan utföra på kontor i stället” menar Helena. ”jag behöver inte bestämma mig nu. Det tar jag senare” säger Helena Andersson. Både Helena och Rebecca är rörande överens om att utbildningen Mätningstekniker mynnar ut i ett yrke med många möjligheter.




bottom of page