top of page

Plugga till lärare och säkra din framtid – utbilda dig på hemmaplan



Vill du utöka din behörighet eller testa om läraryrket är något för dig? Med en lärarexamen i bakfickan kommer du vara eftertraktad på arbetsmarknaden i norr. Och nu kan du studera utan att flytta.


Sverige har stor brist på lärare och förskollärare, och behovet är särskilt stort i orter som ligger långt från större universitet. Därför får du som bor i Norrbotten och Västerbotten nu chansen att studera till lärare eller förskollärare på hemmaplan. Genom Linköpings universitets samarbete med lokala lärcentrum kan du läsa ett urval av fristående kurser direkt – utan att behöva flytta, vilket gör det lättare än någonsin att utbilda sig till lärare där du bor.


Till våren 2024 finns ett 30-tal fristående kurser inom bland annat matematik, svenska, pedagogik, samhällsorienterande ämnen och fritidshem att söka. Kurserna riktar sig både till dig som redan är yrkesverksam lärare och till dig som är nyfiken på läraryrket.


Kurserna ges på distans vid lärcentrum på 16 olika orter från och med hösten 2024, i Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Kramfors, Lycksele, Norsjö, Sollefteå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Vilhelmina, Åsele, Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala. Fysiska träffar är inte ett krav, men lärcentrumet blir en plats där studenter kan träffas och studera tillsammans.

– Du får läsa på distans men samtidigt ha stöd och gemenskap med andra studenter på plats. Erfarenheten visar att de som studerar på detta sätt ofta lyckas bättre med sina studier, eftersom de känner sig mer inkluderade och motiverade, säger Hannah Grankvist, utbildningsledare vid Utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet.


Hannah Grankvist, utbildningsledare vid Utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet

Så om du vill bli lärare, utöka din kompetens eller testa en ny karriär, är det här din chans. Genom ditt lokala lärcentrum och Linköpings universitet kan du ta nästa steg mot en behörighet som är både efterfrågad och ett säkert kort inför framtiden.


Ansök nu – och bli lärare där du bor!

Comments


bottom of page